The Pavilion, Boat Club  

Location : Gangapur Dam, Nashik ,Maharashtra 

Site Area: 11499.00 Sq. M.

Built-up Area: 1534.65 Sq. M.

main-boat-club-compress

The Government of Maharashtra’s Tourism department wanted an iconic pavilion which would resemble the boating activity to be carried out at the proposed Boat Club at Gangapur Dam, Nashik, a pilgrimage city & a tourist destination. 

          

Due to the want for an iconic structure, it was important to draw a connection between the structure’s physical form and the boating activity in order to be able to relate the form to the function of the pavilion.

 

Thus, keeping in mind the physical features of a boat, the building was designed on the lines of the basic three components of a ship i.e. the Anchor, the Sails and its overall Form.      

     

Though the form of the pavilion, on a whole, resembles that of a boat, the three steel columns at the water end of the structure represent the anchor of a boat. 

 

The ascending and overlapping perforated metal louvers depict the sails inflated by the wind as seen in olden day’s ships.           

Also there are series of two steel columns rows, out of which one column supports the inclined roof,which creates the floating effect with the help of pin joints in between column &inclined trusses of roof.    

       

As visitors walk around in the pavilion building, the large expanse of perforated metal louvers provide picturesque views of the dam water, integrating the landscape with the boating experience.            

The visitors can connect with the sky through the large sky light covered with glass and also associate with the surrounding beauty of the mountain scape and dam water through the perforated louvers.            

 

The void created by the three tapering steel columns towards the water end of the pavilion building can accommodate a hanging kinetic sculpture into it. 

 

The various feature walls have been designed and built to connect the buildings, which are standing near the vast expanse of water body & large open surrounding land. Also to connect the viewers with the water. These walls also help segregate activities such as public areas from the maintenance and services.

 

The landscape pathways and sit outs looking out, towards the water front have been designed to look like a continuation of the flooring pattern and courts inside the pavilion. Also the pathways towards the waterfront in plan resembles the wooden roving sticks coming out of curvilinear boat shape plan of pavilion.            

 

The architect specifically selected this site with an intention that a journey can be created for the tourists to get a vista of the mountain scape at the backwater where one can clearly see the famous Anjaneri hills, i.e. the birth place of Lord Hanuman and the Trimbakeshwar hills, from where the Godavari river originates. One is also able to see the expanse of the dam‘s water body at a stretch. The complex Pavilion building structure posed a challenge in designing & implementing construction on site. 

 

 

 

main-boat-club-compress
boat-club1
boat-club2-compress
boat-club3
boat-club4
boat-club5
boat-club6
boat-club7
boat-club8
boat-club9
previous arrow
next arrow
Full screenExit full screen
ArrowArrow
Slider

to top button
en_USEnglish
en_USEnglish